KAÇEM'İN EMEKÇİ KADIN ÇİFTÇİLERİ

13-07-2022 21:45
KAÇEM'İN EMEKÇİ KADIN ÇİFTÇİLERİ
“ÜRETİRKEN DÜNYAYI, TÜKETİRKEN BİZLERİ KORUYAN ÇİFTÇİLERİMİZ..”

    Güneşin dünyaya doğduğu gibi her gün güneşten önce tarlaya doğan kadın çiftçilerimiz..
Gözlerinde umut ve emek ışığı.
     Her sabah güneşten önce uyanıp, toprağın bereketini eşeler bizim çiftçiler.
Gün üzerlerine doğarken, neredeyse işin yarısı bitmiş demektir.
     Bir ağaç gölgesinde bir kaç bardak su.. ve toprak kokan ellerle o ata tohumları doğayla buluştururlar. Elbette bu kadar kolay değil. Her sabah ilk öncelikle tarlaya varırlar. Fideler sulanır, yabani otlar temizlenir, toprak ferahlatılır.. Haftalar sürer, belki aylar.. Nihayet güneş topraktan isteneni sunmak için son kez doğar sebzelerin ve bal gibi meyvelerin üzerine. Bir sabah ellerinde sepetlerle yola düşer bizim çiftçiler. Nefiye, Şükran, Hilmiye, Kader, Hülya, Sevinç, Fatma… ve daha onlarcası. Çoluk çocuktan önce gelir tarla tapan.. Onlar olmasaydı kimbilir nasıl çıkardı o topraktan tohumlar aydınlığa.. Varınca büyük bir özenle toplanır mahsüller. Tek bir tanesi ziyan edilmeden, kırmadan, dökmeden.. Hepsi ayrı ayrı emektir çünkü. O yüzden bizim Şükran teyze der ki "tarlayı eken biçsin, sevigisini veren de toplasın."
      Ürünler tarladan çıkıp kooperatife adım attığı an büyük bir çoşku başlar KAÇEM'de. Bütün çiftçiler o an bilir ki aylardır verilen emek tarladan hemen sonra sofralara taşınacaktır. İşin en önemli kısmı gelir. Toplanan meyveler, sebzeler teek tek temizlenir, tekk teek yıkanır. Kooperatifin her odası farklı bir fonksiyon için hazırlanmıştır. Hilmiye abla ile Nefiye abla mahsülleri bir odada yıkayıp temizleyince diğer odada Şükran teyze çekirdeklerinden arındırır. Oradan da üretim odasına alınır ve ilgili ürün için gerekli hazırlıklar tertemiz mahsüllerle başlatılmış olur. Fatma teyze ile Hülya teyze bütün işlemleri geleneksel yöntemlerle aşama aşama katederken, bütün bu aşamaları da gıda mühendisimiz Kader Hanım kaydeder.
     Eğer bütün bu yapılan işlemler reçel üretimi içinse, o gün reçelden daha tatlı bir gündür bizim için. Daha nasıl anlatılır ki..
     Organik üreticilere destek veren değerli dostlar, biz KAÇEM'in kadın çiftçileriyiz. Toprağın dilinden anlar, hasatımızı yapar, üretime katkı da bulunuruz. Evimizdir kooperatif! Emeğimizdir bütün bu ürünler. Biz tarladan sepete, elimizden evinize göndeririz. Siz yeter ki bizleri, bizim gibi emek veren tüm kooperatifleri, tüm emekçi çiftçileri destekleyin. Bizler aslında sizlerle yürüyoruz bu yolu..
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.